top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBurak Alkan

Biga'nın Tarihi ve coğrafyası


İlçemiz kendi adıyla anılan yarımada üzerinde iskân olunmuş bir yerleşim birimidir. İlçemiz Truva bölgesinde bulunan ve eskiden de büyük bir yerleşim birimi iken Orhan Gazi döneminde Karaboğa adındaki kumandanın fethiyle 1364’ de Osmanlı topraklarına katılmıştır.

İlçemiz Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar kaza olarak yönetilmiştir. Bu dönemde ülke eyaletlere ve sancaklara ayrılınca Biga Sancağa dönüştürülmüştür. 1867 Yılına gelindiğinde Çanakkale (Kale-i Sultaniye) Cezayir-i Bahri Sefid Eyaletinin merkezi yapılınca Biga bu defa da tekraren kazaya dönüştürülmüştür. Ülkemizdeki idari yapılanmada belediye teşkilatı oluşturulmaya başlayınca ilçemizde de belediye teşkilatı 1870 Yılında kurulmuştur.

Biga Kurtuluş Harbi Yıllarında önemli mücadelelere sahne olmuştur. Öyle ki Anzavur İsyanı gibi birçok kanlı olay ilçemizde vuku bulmuştur. Anzavur Kuvvetlerinin kenti işgali esnasında büyük mücadeleler veren Köprülü Hamdi Bey ve arkadaşları 17 Şubat 1920 tarihinde şehit edilmiştir. İlçemizde her yıl 17 Şubat tarihinde Kaymakam Köprülü Hamdi Bey ve Silah Arkadaşlarını anma programı tertip edilmektedir.

İlçemiz 18 Eylül 1922 Yılında işgal ordularından kurtarılmış olup. Biga’ nın kurtuluş günü olan 18 Eylül ilçemizde her yıl büyük coşku ve etkinliklerle kutlanmaktadır.

Biga T.B.M.M.’ nin 20 Ocak 1921 tarihinde kabul ettiği 85 sayılı Anayasa Kanunu ile ilçe olmuş bir yerleşim yeridir.

İlçemiz ilimiz Çanakkale’ ye 96 km. mesafede olup, doğusundaki Balıkesir İli Gönen İlçesine 50 km., batısındaki Lapseki ilçesine 66 km., güneybatısındaki Çan ilçesine 32 km., güneyinde ki Yenice ilçesine 57 km.’ lik devlet karayolu ile bağlı olup, ilçemizin kuzeyinde de Marmara Denizi bulunmaktadır.

Arazi yapısı genel olarak düz olup deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 50-60 m. kadardır. İlçemizin en önemli akarsuyu tarihi adı “GRANİKOS” olarak bilinen Kocabaş Çayı’ dır. Bu akarsu Kaz Dağlarından doğar ilçemiz sınırlarında Karabiga’ da denize dökülür. Bu akarsuyun Bakacak ve Hoşoba adıyla iki önemli kolu bulunmaktadır. Yine ilçemizdeki bir diğer önemli su kütlesi Güvemalan ve Gerlengeç köyleri arasında bulunan Hoyrat Gölü’ dür. Gölün yüzölçümü 110 dekardır. İlçemizin ormanlık alanı 59.028 hektar olup ilçemizin doğu, batı ve güney kısımlarında koruluk, bozuk koruluk, baltalık ve bozuk baltalık şeklinde bulunmaktadır.

İlçemizde 111 yerleşim ünitesi bulunmakta olup bu yerleşimlerin 78’ i ovada 33’ ü dağlık kırsal arazide bulunmaktadır.

İlçemiz iklim bölgelerinden Marmara İklimi kuşağındadır. İlçemiz bu vasfı itibariyle Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş kuşağındadır. İlçemizde yazları sıcak ve kurak olması Akdeniz ikliminin, kışları yağışlı ve soğuk geçmesi de Karadeniz ikliminin özelliğini gösterir. En çok yağış sonbahar ve kış aylarında alınır. Yazlar genellikle kurak geçer.

İlçemizin mülki alanı (yüzölçümü ise) 1.357,5 km² (135.749 ha)’ dır


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page